Warmtepomp voor uw woning
Wilt u ook zelfvoorzienend worden in energie en uw maandelijkse lasten fors verlagen? Door te investeren in duurzame technieken, zoals zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler, kunt u zelf energie opwekken waarmee u in uw eigen energiebehoeften kan voorzien.
Een warmtepomp wint energie uit natuurlijke bronnen zoals de aarde, de bodem of het grondwater. In een gesloten circuit, dat een koudemiddel bevat, wordt een thermodynamische cyclus opgewekt via verdamping, condensatie, compressie en expansie. Dit ‘pompt’ warmte vanaf een lager temperatuurniveau naar een hoger temperatuurniveau. De resulterende warmte wordt via een warmtewisselaar overgebracht naar het verwarmingssysteem van uw woning.
Full-electric of hybride warmtepomp
Er zijn hybride warmtepompen – die in combinatie met een gasgestookte CV ketel werken- en full-electric warmtepompen. Benieuwd welke oplossing geschikt is voor uw woning en hoe u gebruik kunt maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)? Wij adviseren u graag!
HYBRIDE WARMTEPOMPEN
ALL ELECTRIC WARMTEPOMPEN
Veelgestelde vragen
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een systeem dat warmte onttrekt aan de lucht of grondwater. Hiermee kunt u op een milieuvriendelijke manier uw woning verwarmen.
Waarom een warmtepomp?
Een warmtepomp is een uitkomst als het gaat om het duurzaam verwarmen van uw woning. Zo stookt u bij een hybride opstelling minder gas, en met een full-electric opstelling helemaal geen gas meer. Dit is niet alleen goed voor uw energierekening, maar ook voor het milieu omdat uw woning minder CO2 uitstoot!
Hybride of All-electric?
De keuze voor een hybride of een all-electric warmtepomp is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan het waterverbruik, bouwjaar, type en de isolatiewaarde van de woning. Is de woning nieuwbouw? Dan wordt er vaak gekozen voor een all-electric warmtepomp, is de woning wat ouder, maar wel goed geïsoleerd? Dan kan er ook vaak gekozen worden voor een full-electric warmtepomp. Is de woning wat ouder, minder goed geïsoleerd, of is de vraag naar tap water wat groter? Dan is het vaak goed om de keuze te maken voor een hybride warmtepomp.
Wat is de terugverdientijd?
De terugverdientijd van een warmtepomp is op dit moment verschillend door de hoge gasprijzen. Bij een goed ingeregelde installatie is de besparing op de energierekening ongeveer €300,- tot €500,- per jaar.
Kan ik subsidie aanvragen op een warmtepomp?
Om de toepassing van warmtepompen door woningeigenaren te stimuleren, stelt de overheid de ISDE subsidie beschikbaar.
Alle informatie en een rekentool voor deze subsidie kunt u vinden op de website van het RVO.
Is mijn ketel geschikt voor een hybride opstelling?
Dit is afhankelijk van het installatiejaar van uw huidige cv-ketel.
- Is uw cv-ketel voor 2015 geïnstalleerd? Dan kan het zijn dat uw cv-ketel ook aan vervanging toe is.
- Is uw cv-ketel na 2015 geïnstalleerd? Dan is uw cv-ketel vrijwel zeker geschikt voor een hybride opstelling met een warmtepomp.
Hoelang gaat een warmtepomp mee?
De levensduur van een warmtepomp is ongeveer 15 jaar. Dit is vergelijkbaar met een cv-ketel.