Blog: Hoe kan ik mijn gemiddeld gasverbruik verlagen?
In de vorige blog zijn we uitgebreid ingegaan op de nieuwe energiebelastingtarieven die in 2019 zijn ingegaan. Omdat het kabinet besloten heeft de gaswinning in Groningen in 2030 definitief te stoppen, is de energiebelasting op gas fors verhoogd en de energiebelasting op elektriciteit verlaagd.
Voor woningeigenaren wordt het daardoor steeds onaantrekkelijker om hun woning en tapwater te verwarmen met gas. Volgens energieleveranciers.nl is het gemiddelde energieverbruik van een 4-persoons huishouden in een tussenwoning 4300 kWh elektriciteit en 1600 m3 gas in een jaar. In onderstaande grafiek is te zien hoe de energiebelasting ieder jaar is gestegen voor dit fictieve 4-persoons huishouden.
In onderstaande grafiek is te zien hoe de energiebelasting ieder jaar is gestegen voor dit fictieve 4-persoons huishouden.
Met hetzelfde energieverbruik is dit gemiddelde huishouden in 2019 dus € 90,16 meer kwijt aan energiebelasting dan in 2018. Daarnaast is de belastingvermindering in 2019 met € 51,00 gedaald. De belastingvermindering is onafhankelijk van het verbruik van een huishouden. Voor huishoudens met een groter gasverbruik is het effect van de nieuwe belastingtarieven groter:
Aangezien de gaswinning in Groningen in 2030 stopt, is het waarschijnlijk dat de overheid deze trend in energiebelasting blijft doorzetten. Voor bijna ieder huishouden is het daarom verstandig het gasverbruik zoveel mogelijk te verlagen of over te stappen naar een gasloze verwarmingsoplossing.
Gasverbruik huishouden verlagen
Het gasverbruik wordt bepaald door een groot aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van de woning, de isolatie, het aantal personen in een huishouden, het verbruiksgedrag en natuurlijk ook het weer.
Een aantal van deze factoren – zoals het weer, het aantal personen in een huishouden en de grootte van de woning – zijn niet gemakkelijk te beïnvloeden. Het verbruiksgedrag en de isolatie van een woning zijn daarentegen wel goed te beïnvloeden. Zo kan je de verwarming lager zetten als er niemand thuis is en minder lang douchen. Een slimme thermostaat kan je helpen het verbruiksgedrag van je huishouden efficiënter te maken.
Isolatie
Door je woning goed te isoleren, zorg je ervoor dat de warmte het huis niet makkelijk uit kan. De centrale verwarming hoeft dan minder te stoken om het huis op temperatuur te houden of te krijgen. Een woning kan op meerdere manieren geïsoleerd worden:
- Vloerisolatie
- Spouwmuurisolatie
- Dakisolatie
- Raamisolatie
Isolatie is bij huizen voor 1976 erg rendabel, omdat deze huizen niet of nauwelijks zijn geïsoleerd. Bij huizen met een later bouwjaar kan eerst bekeken worden wat de staat van de isolatie is en of het beter kan of dat het isolatiemateriaal wellicht aan vervanging toe is.
Vloerverwarming
Met deze maatregelen kunt u de warmtevraag al flink reduceren. Een volgende stap in het verlagen van de energierekening kan zijn overstappen naar een warmtepomp. Met een warmtepomp wordt uw woning verwarmd met energie uit de lucht of bodem in plaats van met gas. De warmtepomp gebruikt elektriciteit om de energie uit de lucht om te zetten naar warmte voor het cv- en tapwater.
Een warmtepomp werkt het meest energiezuinig met een lagetemperatuurverwarming (LTV) systeem, zoals vloerverwarming. Omdat vloerverwarming een veel groter afgifteoppervlak heeft dan radiatoren, hoeft het cv water minder warm gemaakt te worden om een ruimte warm en comfortabel te krijgen. Op deze manier verbruikt de warmtepomp minder energie dan met traditionele radiatoren. De aanvoertemperatuur is niet hoger dan 45˚C. Ter vergelijking: een gasgestookte cv ketel verwarmt het cv water tot wel 80˚C. Bovendien wordt warmte met een LTV gelijkmatiger verdeeld door de ruimte, wat als prettig en comfortabel wordt ervaren.
Met goede isolatie en vloerverwarming is uw woning geschikt voor een warmtepomp. Maar welke soorten warmtepompen zijn er? Is een hybride warmtepomp, bodem, of all-electric het meest geschikt voor uw woning? In de volgende blog bespreken we de opties.
Verder in deze blog serie:
- Traditionele CV ketels straks onbetaalbaar?
- Hoeveel subsidie kan ik krijgen op een warmtepomp?
- Welke financieringsmogelijkheden zijn er voor een warmtepomp?